Най-големият талант на млекодайната крава е да консумира фуражи с високо съдържание на растителни влакна, които не могат да се използват за хранене на хора, и да ги преобразува във висококачествени храни като мляко и месо.
Какво всъщност представляват зелените/обемните фуражи? Как се постига максимално качество на зеления фураж? И вярно ли е, че е по-икономично да се получи повече мляко благодарение на храненето със зелени фуражи?
Отговорите на тези въпроси предлагат трима експерти в тази област:
Д-р Норберт Гьорес (Dr. Norbert Göres) – ветеринар и диетолог в „Sano” – Съвременни храни за животни
Гордън Марли (Gordon Marley) – Ръководител Глобална поддръжка силажи в „Alltech”
Мартин Казо (Martin Cazot) – Експерт по маркетинг и царевица в „Limagrain”.
Какво представляват зелените фуражи?
Определението за зелени фуражи е много сложно и се тълкува по различен начин в зависимост от човека или региона. Зелените фуражи могат да бъдат много неща. Например, структуриран зелен фураж с високо съдържание на растителни влакна, който не може да се използва за консумация от човека. Зелен фураж, произведен в самото земеделско стопанство, чиято енергийна стойност е по-ниска от 7,0 MJ (Мегаджаули) NEL (Нетна енергия за лактация) / кг сухо вещество.
От една страна, вече звучи странно сламата да се счита за зелен фураж, докато други компоненти като пивоварни зърна, пресована каша, цвекло и картофи също се водят за зелен фураж. Едно нещо, с което повечето хора могат да се съгласят обаче, е, че тревата във всичките ѝ форми се счита за зелен фураж.
Въпреки това, наистина ли пасище с неузряла растителна маса, съставена от 22% суров протеин, 15% захар и ниско съдържание на фибри е фуражен компонент от гледна точка на храненето?
Тези примери показват колко сложна всъщност е тази тема и ние не искаме да определяме кое е правилно или грешно. Това, което знаем е, че зелените фуражи представляват основата за хранителна диета, подходяща за преживни животни, за да се осигури здравословното функциониране на стомаха им („търбуха”) и да се постигне възможно най-висока ефективност на фуражите.
Икономически ползи от храненето със зелен фураж
Темата за здравословното състояние на животните трябва да бъде част от този фокус, тъй като е пряко свързана с производството на мляко и следователно с възвръщаемостта. Относно възвръщаемостта, IOFC (Приход, надвишаващ разходите за фуражи) е най-важният параметър за достигане на обективна оценка.
Колкото повече средства остават след изваждане на разходите за фуражи, толкова по-ниски са разходите за фураж на кг мляко. Първата реакция не трябва да бъде първосигнална и да отчита единствено разходите за едно животно на ден или разходите на кг сухо вещество.
Най-голямото предизвикателство при храненето е по-скоро, с оглед на горепосочените анатомични фактори и обемните ограничения на храносмилателните органи, особено на търбуха, да се осигурят възможно най-много полезни хранителни вещества под формата на фуражи.
„Изкуството за постигане на висок прием на храна зависи от консистенцията и баланса на храната, както и от качеството и смилаемостта на нейните компоненти”, обяснява д-р Гьорес
За да се постигне това, не трябва да се допуска друг показател да отвлича вниманието: грамове концентриран фураж на килограм сухо вещество или грамове концентрат на килограм мляко. Не съществува обща целева стойност за тези параметри. За изготвяне на обективна икономическа оценка на храненето, тези стойности за съжаление са напълно неподходящи.
В случай на хранене, базирано на нуждите, вашето стадо ще преобразува подадената му хранителна дажба в производството на мляко с висока ефективност. И това ще бъде постигнато с максимален ефект за доброто здраве на животните, а производството на мляко може да се окаже и с по-висок IOFC (Приход, надвишаващ разходите за фуражи).
Как храненето със зелен фураж влияе върху разходите?
Особено в днешно време достъпната цена на фуражите трябва да се разглежда много внимателно. Знаете ли колко струват вашите фуражи за килограм сухо вещество? Ако не, то тогава изчислете разходите подробно още веднъж. Дори сенажът, в зависимост от условията на полето, наемната цена, честотата на коситба, наторяването и капиталовите разходи за оборудването, може бързо да достигне до цена от 0,20 евро за кг сухо вещество.
Ако сте инвестирали много средства в собствено оборудване и извършвате цялата или по-голямата част от работата сами, помислете за алтернативните разходи. Последствията от това, че например част от работата в хамбара не е извършена старателно по време на прибирането на реколтата, често са значителни, а капиталовата инвестиция също би могла да се използва по-добре на друго място.
Ако приемем, че вашият сенаж струва около 0,20 евро на килограм сухо вещество, то може да е по-икономично от енергийна гледна точка, като се имат предвид текущите цени на зърното, всъщност леко да се увеличи храненето с концентрати. Въпреки това, ние не искаме да даваме препоръки дали трябва да давате повече зелени фуражи или повече концентрати. По-скоро ние бихме желали да ви мотивираме да преразгледате индивидуалната си ситуация – заедно с другите отговорни лица във вашето земеделско стопанство – и да прецените дали съществуват възможности за оптимизация.
Най-важното в случая е качеството на фуражните компоненти и висококачествените зелени фуражи са се доказали със своите добри компоненти, висока смилаемост и отлична хигиенни качества.
„Целта е да се допускат възможно най-малко качествени и количествени загуби между полето и фуражните хранилки.”
В следващата статия ще разгледаме добри практики за производство и съхранение на сенаж и царевичен силаж – ТУК.