Подготвка за силажиране
В следното изложение ще се концентрираме върху производството на сенаж и царевичен силаж, като по този въпрос експертите са единодушни, че решаващият фактор са добрите професионални практики на силажиране.
„Целта е да се допускат възможно най-малко качествени и количествени загуби между полето и фуражните хранилки”, споделя Гордън Марли – Ръководител Глобална поддръжка силажи в „Alltech”
Гордън Марли подчертава, че добрата подготовка е много важна. Това включва избор на правилните сортове, чисти и здрави силози, подходящи покрития (силажна пластмаса, защитна мрежа и торби), подходящи добавки за силажа и координация между всички участници в процеса, както и следене на метеорологичните условия.
Оптимално време за прибиране на реколтата
Времето за прибиране на реколтата при тревните култури се влияе основно от фактори като сорт, етап на растеж и време на последното торене. Решението за прибиране на реколтата трябва да се вземе след обсъждане с консултанта по културата, така че да се определи най-добрия момент за осигуряване на добро качество, както и на желания добив.
На следващо място, степента на изсъхване трябва да бъде избрана по такъв начин, че сухото вещество на сенажа след това да е между 30-35%. За да се постигне това по възможно най-добрия начин, фактори като време на деня за коситба и нарязване и часовете слънчева светлина играят важна роля.
За царевичния силаж също има подобни условия, които трябва да се следят, съветва Мартин Казо – Експерт по маркетинг и царевица в „Limagrain”.
„Оптималното време за прибиране на реколтата за царевицата е при сухо вещество между 32-35%, така че нишестето да се е натрупало оптимално, да не настъпва загуба на захари от изтеглянето на водата от растителната маса и за да може да се постигне добро уплътняване.
„Благодарение на „LG agrility.harvest” и „LG agrility.yield”, ние в „Limagrain” разполагаме с два инструмента, които използват сателитни изображения, за да определят предварително оптималния момент на прибиране на реколтата и да прогнозират добива.Това позволява ранна координация с хората, които извършват прибирането на реколтата, както и планиране на храненето на животните през цялата година.”
Важността на правилното нарязване и компресиране
За да се ограничи замърсяването на силажа и при двете култури, трябва да се избере подходяща височина на коситба, а качеството на нарязване трябва непрекъснато да се следи.
„За да се намали избирателната консумация на фуража от кравите по време на хранене, хомогенната дължина на частиците е важна и така дажбата е достатъчна на животното за по-дълго време. Частици с големина >4mm са ефективни от физическа гледна точка в търбуха. Въпреки това, едно от нещата, за което трябва да се следи на практика, е дължината на нарязване на по-влажния сенаж да не бъде твърде къса, тъй като това увеличава риска от изплъзване на сенаж от купчината или разпадането му”, обяснява д-р Гьорес.
При царевичен силаж качеството на нарязване трябва да се следи, така че в литър царевичен силаж да могат да се намерят максимум две разполовени царевични зърна, тъй като по-големите компоненти на царевичното зърно изискват настройка на резачката и особено на царевичните трошачки.
MYDAIRYS („Моите млечни ферми”) По пътя ни напред, за да разберем по-добре взаимовръзките между силажите, храненето, производството на мляко, плодовитостта и здравето на животните, софтуерната компания „MyDairyS” е разработила програма за земеделските стопанства и консултанти.
Как да намалим загубите при съхранение на силаж?
Първата стъпка за добрия процес на силажиране е опаковането. За тази цел е важно силажът да се наслои на тънки слоеве и да се опакова добре. Общото тегло на всички опаковащи трактори трябва да бъде една трета от теглото на силажа, пристигащ за един час.
За оптимална ферментация, кислородът се извежда от силоза и се предотвратява бързото му проникване през лицевата част на силоза, когато той се отваря. На практика често се вижда, че особено ръбовете на балите не са опаковани достатъчно добре; те се нуждаят от допълнително внимание, за да се избегнат загуби в качеството на фуража.
След края на прибирането на реколтата е от решаващо значение силозът незабавно да се затвори херметично. Това предотвратява развитието на аеробни бактерии, които се нуждаят от кислород. Анаеробните бактерии, които включват желаните млечнокисели бактерии, надделяват и понижават стойността на pH, което е важно за стабилния силаж.
От захарта се синтезират оцетни и млечни киселини. За да се подпомогне синтеза на оцетни и млечни киселини, а оттам и ефективната стабилност при консервиране и съхранение, на пазара се предлагат множество качествени добавки за силаж, като например „Egalis” от „Alltech” или продуктовата серия „Labacsil” от „Sano”.
Заключение: Как да произведем добър силаж?
В заключение можем да кажем, че всички експерти се обединяват около следното: За да се произведе добър силаж, трябва да се идентифицират ограничаващите фактори и да се поставят цели за тяхното подобряване.
В зависимост от нивото на производство, тези ограничаващи фактори могат да бъдат различни; за земеделско стопанство, което все още разполага с голям потенциал за подобрение в процеса на силажиране, изборът на сорт може би не е ограничаващия фактор, който стои на първо място. Въпреки това, за земеделско стопанство, което има високо ниво на производство, изборът на сорт може да подобри добива с 500 кг мляко на крава годишно.
Какво всъщност представляват зелените/обемните фуражи? Какви са икономическите ползи от храненето със зелен фураж и как то влияе върху разходите? Отговорите на тези въпроси ТУК.