Какво е Склеротиния?

Бялото гниене (Склеротиния), с причинител Sclerotinia sclerotiorum, е гъбна болест която се среща във всички райони на отглеждане на рапица. Загуби на добив до 30% не са необичайни при маслодайната култура. Това прави Склеротиния една от най-важните гъбни болести при отглеждането на рапица.

Кои са симптомите?

симптоми-Склеротиния-при-рапица

Кои са благоприятните условия за развитие на болестта?

  • Висока влажност и температури между 7-11 С° в периода на цъфтеж
  • Високата гъстота на отглеждане и прекомерното азотно торене води до тънки и чупливи стъбла, двата фактора благоприятстват развитието на болестта

Какво предлагат хибридите с толерантност на Склеротиния?

Толерантността към тази болест предлага повече гъвкавост при управлението на болестта, когато условията за прилагане на добри агротехнически практики и за приложение на фунгицидни пръскания са далеч от оптималните. Отглеждане на рапични хибриди с толерантност на Склеротиния (Sclero-Flex), е важен елемент от интегрирания подход и солидна основа за по-ефективна борба с гъбната болест за развитието на здрави посеви, ограничаване на негативното влияние върху културата, както и понижаване на инфекциозния фон в почвата от склероциите на гъбата.

Предимства на SCLERO-FLEX хибридите

  • Здрави стъбла
  • Гъвкавост при извеждането на борба с болестта
  • Потенциал за висок добив
  • Толерантност към патогена и възпрепятстване на разпространението му отново в почвата
Чувствителен хибрид и хибрид с толерантност на Склеротиния

Хибридите с толерантност на Склеротиния (SCLERO-FLEX хибриди) значително редуцират риска от заразата.

Поради тази причина Лимагрейн България добави в портфолиото си нов рапичен хибрид с доказана толерантност на Склеротиния, Вертицилиум и Синя китка – LG АРМАДА. Хибридът е с по-ефективно усвояване на азот, пълна генетическа устойчивост срещу Жълта вироза (TuYV), Фома и Разпукване на шушулките.

Разгледайте пълния стопански и агрономически профил тук – LG AРМАДА.