fbpx

УСПЕХИТЕ ИДВАТ С LG

 

Над 400 кг/дка рапица жъне земеделският стопанин Пламен Генчев от Русенско

Демонстрационна жътва събра земеделски производители от Русенска област в землището на село Борисово. Там те присъстваха на жътва на хибриди рапица от портфолиото на LG.

Маслодайната рапица е култура, която е силно рискова по отношение на климатичните фактори. Селекцията на LG e насочена не само към постигане на висок потенциал за добив, но и към постигане на необходимата стабилност на хибридите. Това заяви Димитър Бързаков, продуктов мениджър в компанията.

„На това поле представяме силна генетика с качества, които обещават минимизиране на рисковете, съпътстващи производството. Освен познатите LG Архитект, LG Аспект, тук имаме и новите LG Амбасадор и LG Авирон. С тях ние успяваме да надградим стабилността в представянето и минимизираме факторите, които влияят негативно върху азотното хранене на рапицата. Това са два хибрида от технологията N-Flex, с която се постига по-голяма ефективност при усвояване на наличния азот и преизползването му в растенията, като така понасят по-добре спонтанния недостиг на азот в почвата“, категоричен беше Димитър Бързаков.

Резултатите от демонстрационната жътва в полетата край село Борисово показаха добиви над 400 кг/дка. Домакинът Пламен Генчев от фирма „Сафари – М“ е категоричен, че рапичните хибриди на LG притежават редица качества. Едно от тях е неразпукливост на шушулките, което позволява пълноценна и качествена жътва и високи резултати.

Гостите на открития ден посетиха полета с масов посев рапица с хибридите LG Архитект и LG Амбасадор, където започна жътвената кампания. Двата хибрида се отчетоха с много добри добиви – LG Архитект – 483 кг/дка и LG Амбасадор – 495 кг/дка.  Успоредно с кампанията по прибиране на маслодайната култура върви и жътвата на пшеница. Всички земеделски стопани разгледаха посевите със сорт LG Апилко в стопанството на фирмата, които домакинът с гордост показа и сподели нетърпението в очакване на резултатите от кантара, а той отчете 860 кг/дка среден добив. Това е ново поколение пшеница със стабилно поведение при различни климатични условия в съчетание с висока маса на 1000 семена и високо хектолитрово тегло.