fbpx

Иновации от Лимагрейн

Пшеницата е културата, която се отглежда навсякъде и която има доминираща позиция в Европа по отношение на инвестициите в генетика. Това, което ние от Лимагрейн ще направим, е:

  • Създаване на сортове за всякакви условия на отглеждане във всички държави, за всеки регион и всеки преработвател.
  • Подобряване на устойчивостта на суша и оползотворяването на азота.
  • Постоянно подобряване на потенциала за добив и най-важните качества: устойчивост на болести, полягане и зимоустойчивост, баланс в компонентите на добива.
  • Създаване на сортове отговарящи на нуждите на индустрията:
    • за производство на хляб, бисквити, спагети, скорбяла, пивоварен малц и други…
  • Развитие на хибридизационна система с висока ефективност, позволяваща използването на специални признаци за дълъг период от време.

Лимагрейн и житните култури – от самото начало и завинаги…..

Анри де Вилморен  роден на 26 февруари 1843.

230 години, седем поколения от фамилията Вилморен дават своя изключителен принос за френското и световно земеделие чрез откритията и подобренията въведени при пшеницата и захарното цвекло. Те публикуват повече от 360 статии, работейки в сферите на полските култури, градинарството, цветята и ботаниката.

Анри де Вилморен е първият учен ботаник, който прави хибридизация при пшеницата. Като резултат от работата си той представя 18 сорта с отлична за времето си продуктивност, описвайки своите открития в книгата „ Най-добрите пшеници“, издадена 1880 с описания на най-добрите сортове пшеница и тяхното отглеждане.

Днес марката Вилморен е световно призната марка при зеленчуковите семена, а компанията Вилморен е основата на финансите на Лимагрейн.

Сър Джозеф Никерсон – роден в Англия през 1914, той е познат като фермер, но практически е един от най-големите иноватори и прогресивно мислещи умове, посветени на земеделието в пост-военните времена на Втората световна война. Още 30-те години на 20 век, осъзнавайки, че Англия значително изостава от континентална Европа в селекцията, той създава генна банка, която става база за развитието на селекцията на острова за десетки години напред.

Никерсон създава над 80 сорта пшеница, които представляват 80% от сортовата структура на пшеницата в Англия по онова време. Той проправя и пътя за ечемика като култура в Англия, като присъствието на неговите ечемични сортове е още по-впечатляващо.

Днес марката Nickerson e знак за качество при пшеницата и ечемика и винаги е олицетворявала постиженията на Лимагрейн при зърнените култури.

Лимагрейн е селекционер N: 1 при зърнено-житните култури (пшеница и ечемик) в Европа и разполага с най-мащабната селекционна програма при тези две основни култури.

Единадесет селекционни центъра разработват генетика в Европа. Три от тях, работещи в южна Европа (2 в Испания – Севиля, Памплона и един във Франция – Монс) създават генетика изключително за южна Европа, като голяма част от тези сортове се адаптират отлично в условията на югоизточна Европа. За 10 години над 120 сорта на Лимагрейн преминаха изпитване в България, а броят на регистрираните достигна  10 при пшениците и 2 при зимния ечемик. Работим над нискостъблени форми с отлична братимост и изравненост на братята, растения с редуцирана листна маса, неполягащи,  с много висока толерантност на основните заболявания.

Генетиката, селекционирана на юг, разполага с рано зреещи форми, които са много подходящи за условията в България, където суховеите са често срещано явление. Сортовете на Лимагрейн оставят малко растителни остатъци след себе си в сеитбооборота и са предпочитани като предшественици за зимната рапица.  Понеже зърнено-житните култури се районират трудно и това се прави на микрорегионален принцип, Лимагрейн изпитва всеки един сорт минимум 3 години преди пускането му на пазара. Програмата за развитие на продуктите на Лимагрейн е на много високо ниво и работи много добре, залагайки на сложна система от опити и лабораторни изследвания.

Новата генетика при пшениците, в лицето на Анапурна, Авеню и Андино са отлично адаптирани продукти с топ продуктивност и стабилност в представянето. Носят нисък производствен риск и предлагат много висока ефективност.